Home » Spreekbeurten » Barcelona

Barcelona

Ik doe mijn spreekbeurt over Barcelona

Inhoud 

  1. waarom over Barcelona
  2.  waar ligt barcelona en hoe groot is het
  3. een stukje geschiedenis
  4. belangrijke personen
  5. enkele bezienswaardigheden
  6. FC Barcelona
  7. vragen
  8. slot

1. waarom over Barcelona

Ik doe mijn spreekbeurt over Barcelona omdat ik zelf in Barcelona geweest ben. En op de plekken waar ik geweest ben wilde ik meer over weten.

2. waar ligt Barcelona en hoe groot is het.

Barcelona ligt in Catalonië, het noordoosten van Spanje dicht bij de middellandse zee.

Barcelona is op een na de grootste stad van Spanje.  De stad heeft een inwoneraantal van 1,6 miljoen mensen en een oppervlakte van ongeveer 100 km². Vanaf de school naar Barcelona is het ongeveer 1480 km met de auto. 

3. een stukje geschiedenis

Barcelona ontstond rond 20 voor Christus als een Romeinse plaats op de heuvel Mons Taber. De Romeinse plaats werd Barcino genoemd. 

De Romeinen hadden een strategische ligging uitgezocht. Het gebied was beschut door een bergmassief. Barcino lag ook tussen twee rivieren. De rivieren zorgden voor een goede verbinding met het binnenland. De ligging aan zee bood eveneens diverse mogelijkheden.

In 1936 werd Barcelona de hoofdstad van Spanje, tegenwoordig is Madrid de hoofdstad van Spanje.

                                                                                                                                        

 

de oude binnenstad

 

In Barcelona zijn in 1992 de Olympische zomerspelen gehouden en de hond Cobi was de mascotte van de spelen. De hit Barcelona van de zangeres Montserrat Caballé samen met rockzanger Freddie Mercury is als melodie gebruikt voor deze Olympische Spelen.

4. Belangrijke personen

Christoffel Columbus

Christoffel Columbus is een Italiaanse ontdekkingsreiziger. In 1492 voer hij vanuit Spanje, onder Spaanse vlag,  over de Atlantische Oceaan naar het westen. Hij hoopte in China of India terecht te komen, maar hij kwam in Amerika. Hij wist niet dat dit op zijn weg lag.

Na zijn 1e reis naar Amerika keerde Columbus terug naar Barcelona waar hij zich meldde bij koningin Isabella en Ferdinand.

Aan het einde van de Rambla is een monument gebouwd voor Columbus. Dit is een 40 meter hoge zuil met daar boven op een standbeeld van Columbus die met zijn rechterhand naar de nieuwe wereld wijst.

             

Antoni Gaudi

Gaudi werd in 1852 geboren. Al toen hij jong was leed Gaudí aan reuma. Reuma is een ziekte. Op zijn zeventiende vertrok hij naar Barcelona om er architectuur te studeren. Om in zijn levensonderhoud te voorzien had hij bijbaantjes bij verschillende architecten in de stad. Gaudí was geen bijzonder goede student, maar viel wel op door zijn eigenzinnigheid.

Bij zijn diploma-uitreiking in 1878 zei de directeur: Ik heb een dwaas of een genie laten slagen.In deze tijd besteedde hij veel tijd aan zijn uiterlijk. Opvallend is dat Gaudi zich later altijd nogal armoedig kleedde. Hij is nooit getrouwd.

Op 7 juni 1926 wandelde Gaudi naar de Sagrada Famila waar hij toen werkte. Een tram reed hem aan maar stopte niet en Gaudi bleef bewusteloos achter.

Het was duidelijk dat hij zwaar gewond was en men bracht hem naar een eerstehulppost. Taxichauffeurs weigerden Gaudi naar een ziekenhuis te brengen vanwege zijn armoedige voorkomen. Uiteindelijk belandde hij in het ziekenhuis voor de armen.

Omdat hij niet opdaagde op zijn werkplaats begonnen zijn medewerkers aan een zoektocht. Ze vonden hem in het ziekenhuis. Hij weigerde zijn overbrenging naar een ander ziekenhuis met de woorden: "Mijn plaats is hier, tussen de armen". Hij stierf in het armenziekenhuis op 10 juni, om vijf uur ‘s middags.

Zijn begrafenis was een belangrijke gebeurtenis: de rouwstoet was wel een kilometer lang. Hij ligt begraven in de grafkelder van de Sagrada Familia.

 

 

5. enkele bezienswaardigheden

Casa Battló

Casa Batlló is ontworpen door Antoni Gaudi. Het pand werd door hem verbouwd en er is hier niets hoekigs, maar alles is golvend net als de golven van de zee. De voorkant is bedekt met mozaïek dat doet denken aan de schubben van een vis. De zuilen op de beneden verdieping lijken wel de poten van dinosaurussen te zijn en het mozaïeken dak, de ruggengraat van een enorm monster. De balkons zijn als enorme kaken van zeedieren.

Tegenwoordig is Casa Batlló het eigendom van de familie Bernat (bekend van de Chupa Chups-lollies). Dit pand is zo´n 70 miljoen euro waard.

 

 

de Sagrada Familia

de sagrada familia betekent heilige familie. De sagrada familia is ontworpen door Antoni Gaudí. In 1882 is de bouw van de kerk begonnen ze zijn nu nog steeds bezig met bouwen en de bedoeling is dat hij in 2026 klaar is. Het geld dat toeristen geven word gebruikt voor de bouw. Omdat de bouw zolang duurt moeten dingen die al af zijn opnieuw schoongemaakt of gerepareerd worden.

Parc Güell

Parc Güell is een mozaïek park. Parc güell is ook ontworpen door antoni gaudi. Guell heeft een oppervlakte van 15 hectaren. In het verleden was het park wellicht groter, parc Güell had namelijk een grootte van 17,2 hectaren

Eusebi Güell, lid van een rijke en adellijke familie uit Barcelona, gaf Antoni Gaudí in 1900 de opdracht om een soort tuindorp te maken op een braakliggend stuk land in de stad Barcelona.

Gaudí nam deze opdracht met beide handen aan, omdat hij hierdoor zijn ideeën waar kon maken. Hierdoor ontstonden trappen, paden en overal veelkleurige mozaïekversieringen. Opvallende delen van Park Güell zijn de ingang met portierswoning, het hek, de zuilengalerij, de dubbele trap met Salamander en de enorme, golvende zitbank. Zowel zitbank als Salamander bestaan uit ontelbare hoeveelheden mozaïekstukjes.

In de vroegere portierswoning is nu de souvenirwinkel is gevestigd.

Oorspronkelijk is het Park Güell bedoeld als woonwijk. Dit werd geen succes: er werden maar twee huizen verkocht en gebouwd.

              


La Rambla

 

La Rambla was oorspronkelijk een droge rivierbedding die bij hevige regens het water van de bergen naar de zee leidde.

Nu is hij verhard en zijn er bomen en bankjes geplaatst. In het midden van de la rambla mogen alleen voetgangers komen. De totale lengte van La Rambla is ruim 1 km. La Rambla is een belangrijk verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer met bushaltes en ondergrondse metro- en trein-stations. Aan beide kanten van La Rambla naast het voetgangersgedeelte is een gedeelte met druk stadsverkeer. In de la rambla is ook een overdekte markt.

 

6. FC Barcelona

FC Barcelona is een voetbalclub uit Catalonië (Spanje). Barcelona is een van de beste voetbal clubs uit europa en de wereld.

In 2007 zijn FC Barcelona en Unicef een wereldwijd partnerschap aangegaan om kinderen in ontwikkelingslanden te helpen. Het is de eerste keer sinds 1899 dat er een logo op het tenue wordt geplaatst.

Naast het plaatsen van het Unicef-logo heeft FC Barcelona afgesproken de komende vijf jaar minimaal anderhalf miljoen euro per jaar geeft aan Unicef voor kinderen over de hele wereld.

Unicef sponsort dus niet Barcelona, maar Barcelona sponsort Unicef.


 

Gewonnen bekers

Fc barcelona behaalde 20x de Spaanse competitie, 23x de Spaanse beker en 9x de Spaanse supercup.

Ook won fc barcelona de champions league 3x, de uefa cup 4x en de uefa supercup 3x.

   

Het stadion

Het barcelona stadion heet camp nou of nou camp wat letterlijk nieuw veld betekent. Camp Nou werd geopend in 1957 en er kunnen ongeveer 100.000 toeschouwers in. Het is verdeeld over 3 ringen.

Het staat bekend als één van de indrukwekkendste stadions ter wereld. Camp Nou heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen, die van over de hele wereld op de stad afkomen. In het stadion bevinden zich ook de kantoren van het bestuur en het clubmuseum. Dit clubmuseum is een van de best bezochte museums van barcelona.

7. Vragen

 

1. Hoe heette Barcelona vroeger ?   

2. Hoe overleed Antoni Gaudi ?

3. Wie woont er nu in Casa Battló ?    

4. Hoe lang is de la Rambla ?

5. Hoe vaak won FC Barcelona de Spaanse competitie ?

6. Hoeveel toeschouwers kunnen er ongeveer in Camp Nou ?

De antwoorden kun je vinden op : http://www.jouwweb.nl/website/luuks-website/page/176713/content

8.slot

Ik hoop dat jullie het leuk vonden en er veel van geleerd hebben ik in ieder geval wel. Als iemand mijn spreekbeurt nog eens wil lezen, dat kan op

www.luuks-website.jouwweb.nl