Home » Spreekbeurten » de Efteling

de Efteling

Ik doe mijn spreekbeurt over de Efteling omdat het me een leuk onderwerp lijkt

De inhoud:

1. Waar ligt de Efteling?

2. geschiedenis

3. de bedenkers van het begin van de Efteling

4. het sprookjesbos

5. achtbanen

6. de Indische waterlelies

7. pardoes

8. vragen

9. slotwoord 

1.waar ligt de Efteling?

 

De Efteling ligt in Kaatsheuvel dat ligt 53,9 km van onze school af. 

2.geschiedenis

In 1933 begonnen ze met een bouwtekening te maken voor een sportpark in kaatsheuvel, maar in 1934 zijn ze pas begonnen met bouwen. Ze gingen het sportpark bouwen omdat ze het zware leven gemakkelijker wilden maken want de enige recreatie was de jaarlijkse kermis.In 1935 werd het sportpark geopend. Het jaar daarna geeft de kapelaan de opdracht om een speeltuin erbij te bouwen. In de speeltuin staat een hoge glijbaan een ponybaan een draaimolen en een kabelbaan. Weer een jaar later werd er een fietsbaan van zand bij gebouwd, die werd niet gebruikt om te fietsen maar er werden vaak vakantiespelen georganiseerd. In 1949 kwam er een tentoonstelling van schoenen. En er werd afgesproken dat de toegangspoort van de schoenen tentoonstelling zou blijven staan. Deze poort werd jaren later nog gebruikt als ingang voor het sportpark en de Efteling. In 1949 werden plannen gemaakt voor een groot recreatiepark en hetzelfde jaar zijn ze begonnen met bouwen. In 1950 werd de naam veranderd in natuurpark de Efteling maar de officiële start is pas in 1952 met de opening van het sprookjesbos.

3.de bedenkers van het begin van de Efteling

Meneer van der heijden

Meneer van der heijden was burgemeester van de gemeente loon op zand. Op een feestje vroeg hij meneer Reijnders om mee te helpen de Efteling aantrekkelijker te maken. Peter Reijnders vond dit goed.

Peter Reijnders

Peter Reijnders bedacht om het sprookjesbos 3 dimensionaal met veel beweging te maken in plaats van 2 dimensionaal. Hij was samen met iemand anders de bedenker van Holle Bolle Gijs. Hij vroeg aan Anton Pieck of hij wilde zorgen voor de tekeningen hoe het sprookjesbos er moest komen uitzien.

Anton Pieck

Anton Pieck twijfelt zelf of hij de juiste man is om de speel en sprookjestuin te maken, dat is dus het sprookjesbos. In de 2e wereldoorlog had anton pieck valse persoonsbewijzen gemaakt voor het verzet die waren heel goed. Hij vindt het goed dat hij de ontwerpen moet maken. Hij wil mensen die precies kunnen maken wat hij tekent. Volgens Anton Pieck moet je iets goed doen of anders niet.

4.sprookjesbos

Bij de opening van de Efteling was er alleen nog maar het sprookjesbos. Het sprookjesbos werd geopend op 31 mei 1952. De toegangsprijs was een halve gulden oftewel € 0,23. De speeltuin koste ƒ 0,60 cent en dat is € 0,26. Als je het sprookjesbos en de speeltuin wou bezoeken dan koste het ƒ 0,80 dat is € 0,36. Het sprookjesbos bestond uit 10 attracties, die attracties waren :

Het kasteel van doornroosje:

Bij het kasteel van doornroosje is het gesnurk van de wachters en de kok gemaakt door een orgelpijp.

De put van vrouw holle:

In de put van vrouw holle draait een bandrecorder die in de tweede wereldoorlog is ontwikkeld.

De kabouterhuisjes:

Anton Pieck tekende de ontwerpen in details. De werklieden moesten dat precies namaken. Anton Pieck wou b.v. een scheve schoorsteen maar die was recht dus moesten ze die scheef maken door er met een hamer tegenaan te slaan, zodat het er oud uit zag en een stapel stenen moesten ze expres wiebelig maken.

Langnek:

De nek van langnek is een paar keer langer gemaakt omdat hij boven de bomen uit moest komen. Een keer in de winter is het hoofd van langnek gestolen het werd in een weiland in de buurt teruggevonden.

de kleine boodschap:

Ook de kleine boodschap is in oktober 1963 uit de Efteling gestolen door een studentenvereniging, maar hij is ook weer terug gebracht.

Sneeuwwitje en de zeven dwergen:

Peter Reijnders heeft Sneeuwwitje thuis gemaakt. Met haar glazen kistje was Sneeuwwitje zo groot dat ze een lijkwagen gehuurd hebben om haar naar de Efteling te brengen.

De Chinese nachtegaal:

Sinds 1999 is de Chinese nachtegaal in een totaal andere verschijning in het Sprookjesbos te vinden.

Het stoute prinsesje:

Het stoute prinsesje vind je als de sprekende papegaai terug in het sprookjesbos. 

De kikker koning met de gouden bal:

Je vind de Kikkerkoning op het Herautenplein. Midden op het plein staat de kikkerfontein. Dit is overigens niet de enige sprookjesfontein in de Efteling. Ook De Kleine Zeemeermin en De Ganzenhoedster zijn als fontein uitgebeeld. De gouden bal die telkens omhoog gespoten wordt is eigenlijk maar een simpele voetbal. Want als je na lange tijd de bal eens goed bekijkt dan zie je de zwarte vlakken door het laagje goudverf heen.

En de magische klok op het herautenplein:

De herauten waren vroeger niet blond

5. Achtbanen

Er zijn nu 3 achtbanen in de Efteling want de pegasus is weg.

de Python:

De Python is in 1981 geopend in de Efteling. Bij de opening was de attractie de langste achtbaan van Europa. De Python is 750 meter lang en 29 meter hoog. De achtbaan heeft twee loopings en twee kurkentrekkers. In 140 seconden neemt de Python je mee met een snelheid van 85 km/u. De val is 22 meter lang. In 1985 liet een boeienkoning zich vastbinden aan de python en kreeg een rit de tijd om zich los te maken, het was gelukt. In 1989 heeft er voor een reclamespotje een Porsche op de Python gereden.

de vliegende Hollander:

De Vliegende Hollander vertelt het verhaal van Willem van der Decken, kapitein van de Hollander. Willem van der Decken tartte alle regels, het fatsoen en de elementen. Daarom veranderde zijn schip in een spookschip dat werd gedoemd om voor eeuwig de zeven wereldzeeën te bevaren als ‘De Vliegende Hollander´. De Vliegende Hollander heeft, met 11 sloepen voor elk 14 personen, de vaartijd is 3,43 minuten. De toren is 22,5 meter hoog en heeft een lift van 45°! De lengte van de achtbaan is 420 meter waar je met een snelheid van ruim 70 kilometer per uur overheen rijd.

vogel rok:

In 1998 landt Vogel Rok in de Efteling. Deze overdekte achtbaan in het donker gaat 65 km/u en je vliegt in 1.41 minuten naar het einde.

Joris en de draak:

Op 3 februari 2010 bereikte de bouw van de nieuwe houten achtbaan Joris en de Draak zijn hoogste punt, bij het hijsen van de vlag op 25 meter hoogte. Joris en de draak komt op de plek waar de Pegasus stond. Je verdeelt je over twee strijdwagens, die ieder op hun eigen baan tegen elkaar racen om de snelste tijd. ‘Joris en de Draak is een echte familieachtbaan, waarbij bezoekers als drakenjagers de strijd aangaan met de draak die al jaren in het moeras woont. Deze strijd gaat wel gepaard met spanning en snelheid.In de achtbaan van twee keer 810 meter ga je maximaal 75 km per uur. Je gaat in de voetsporen van de legendarische Joris. Deze dappere schildknaap versloeg de moerasdraak op een slimme manier en redde daarmee het leven van een onschuldig meisje. Vanaf midden 2010 kun je zelf de strijd met de draak én elkaar aangaan in de Efteling.

6. de Indische waterlelies

Dit sprookje is geschreven door koningin Fabilola de koningin van België. De knots van één van de wachters bij de Indische waterlelies staat scheef. De tempelwachters van de Indische waterlelies hebben in Bangkok, Thailand familie staan. De Indische waterlelies komen ook voor in een stripverhaal van Suske en Wiske. Er zijn nog 3 stripverhalen van Suske en Wiske waarin de Efteling voorkomt, namelijk: de Vliegende Klomp, de Belhamelbende en Fata Morgana. 

7. Pardoes

Sinds 1989 kun je Pardoes vinden in de efteling. Henny knoet heeft pardoes ontworpen. Pardoes is een verschijningsvorm die de Efteling in al haar dimensies verbeeldt. Pardoes is de mascotte van de efteling hij wordt onder andere gebruikt voor het logo briefpapier, enveloppen, en toegangskaarten.

8. vragen

 

1. wat was er voordat de efteling er was                             Antwoord :  een sportpark 

2. wat had Anton Pieck gemaakt in de 2e wereld oorlog          Antwoord :  valse persoonsbewijzen

3. waardoor word het gesnurk van de kok en de wachters bij het kasteel van doornroosje    gemaakt                                                                        Antwoord :  door een orgelpijp

4. hoe snel kan de python                                                 Antwoord : 85 km

5. door wie is het sprookje de Indische waterlelies geschreven Antwoord :  koningin Fabilola (België)

6. hoeveel km ligt de efteling van onze school af                   Antwoord :  53,9 km

7. noem 6 van de allereerste sprookjes op                            Antwoord : Het kasteel van doornroosje, de put van Vrouw Holle, De kabouterhuisjes, Langnek, de kleine boodschap, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, De Chinese nachtegaal, Het stoute prinsesje, De kikker koning met de gouden bal, de magische klok op het herautenplein

9. Nawoord

 

er is nog veel meer te vertellen alleen dat duurt veel te lang daarom heb ik maar een paar dingen kunnen vertellen ik hoop dat jullie het toch leuk gevonden hebben ik in ieder geval wel.