Home » Spreekbeurten » Pinguïns

Pinguïns

 

1. Wat zijn pinguïns en hoe zien ze eruit ?

2. Waar wonen pinguïns ?

3. Wat eten pinguïns ?

4. Soorten pinguïns

5. Pinguïnkuikens

6. Vijanden

7. Weetjes

8. Vragen

9. Slotwoord

1. Wat zijn pinguïns en hoe zien ze eruit ?

Pinguïns zijn vogels. Pinguïns hebben veren en vleugels, maar ze kunnen niet vliegen. Het verendek is waterdicht zodat hij het niet koud krijgt. Als hij het te koud krijgt wappert hij met zijn vleugels. Als de pinguïn het warm krijgt steekt hij zijn vleugels uit. De pinguïn gebruikt zijn vleugels als flippers. Zijn pootjes zijn kort en tussen zijn tenen zitten zwemvliezen. De pinguïn gebruikt zijn pootjes samen met zijn staart om te sturen onder het zwemmen. Door de vorm van het lichaam kan de pinguïn heel snel zwemmen. De pinguïn kan niet zo goed lopen, hij waggelt heel erg. Hij kan veel beter over het ijs glijden, net alsof hij sleetje rijdt. Aan de achterkant zijn de pinguïns blauwzwart of blauwgrijs en aan de voorkant wit. Sommige mensen vinden dat het net is alsof een pinguïn een sjiek pak aanheeft. Maar dit is wel makkelijk als ze in de zee zwemmen. Als je onder ze door zwemt dan zie je ze niet omdat de buik wit is, net als de lucht. Van boven zie je ze niet omdat de rug donker is, net als de bodem van de zee. De oren van de pinguïn zijn alleen kleine gaatjes waar hij goed mee kan horen. De pinguïn kan ook goed boven en onder water zien. Dat is nodig om eten te kunnen vangen. De meeste pinguïns hebben een korte, dikke snavel. Hiermee maken ze geluid. En kunnen ze hard bijten.

2. Waar wonen pinguïns ?                                        

Ze wonen in en rond de zee in het zuidelijke deel van de wereld. De meeste pinguïns leven in Antarctica, waar het erg koud is. Sommige Pinguïnsoorten leven op warmere plaatsen, zoals een eiland bij Zuid-Amerika of bij zuid-afrika of bij australië. De pinguïns leven in grote groepen op rotsen, eilanden en kusten.

3. Wat eten pinguïns ?

Pinguïns halen eten uit de zee, bijvoorbeeld vissen en inktvissen. Ze kunnen vis vangen met hun snavel. Ze hebben geen tanden, maar slikken hun eten in één keer door. Pinguïns drinken zeewater, ze hebben een speciale klier bij hun snavel die het zout uit het water haalt. Ook krijgen ze het vocht dat ze nodig hebben door de sneeuw te eten.

4. Soorten pinguïns

Er zijn 17 soorten pinguïns en ze zijn te herkennen aan het bovenste stuk van hun lijf. Ze hebben een kuif of strepen op hun kop of borst. Alle soorten halen hun eten uit zee en nestelen op het land. Sommige graven een hol, andere maken een heel eenvoudig nest.

  • Keizerpinguïn:

De keizerpinguïn is de grootste pinguïn ter wereld. Hij is ongeveer 120 cm. lang. Net als alle andere pinguïns kan hij niet vliegen, maar hij kan wel heel goed zwemmen en duiken. Hij kan wel 500 meter duiken en 18 minuten zijn adem inhouden. Hij gebruikt zijn vleugels als roeispanen.

  • Ezelpinguïn:

De ezelpinguïns zijn groot en verlegen en verlaten liever hun nest dan zich te verdedigen. Ze leggen 2 eieren per keer. Tijdens het baltsen maakt hij allerlei rare bewegingen en krijsgeluiden.

En zo zijn er nog veel meer soorten pinguïns.

Adélie pinguïn - Magelhaan pinguïn - Konings pinguïn - Rots pinguïn - Dwerg pinguïn - Fjordlandkuif pinguïn - Galapagos pinguïn - Grote kuif pinguïn - Humboldt pinguïn - Kinband pinguïn - Schlegels pinguïn - Snareskuif pinguïn - Zwartvoet pinguïn

   

       Kinband pinguïn                                                      Magelhaan pinguïn                                                           Grote kuif pinguïn  

5. Pinguïnkuikens

Volwassen pinguïns vormen paartjes en blijven vaak de rest van hun leven bij elkaar. De meeste pinguïns leggen 2 eieren per keer. Samen broeden ze de eieren uit. Het duurt ongeveer 65 dagen en dan breekt het ei. Dan komt er een grijs-wit kuikentje uit. De eerste anderhalve maand blijft het kuikentje op de poten van zijn vader. Hij schreeuwt 2/3 keer per dag om eten.                                                                                                 

6. Vijanden

Pinguïns hebben veel vijanden. Sommige dieren eten de eieren en jongen van pinguïns. Bijvoorbeeld vossen, meeuwen, roofvogels en kraaien. Tijdens het zwemmen kunnen ze opgegeten worden door orka's   , zeeluipaarden, robben en haaien. Ook de mens is een bedreiging. Hij vervuilt de zee met olie en ander afval. Verder vist hij de vissen weg die de pinguïns eten. Sommige mensen eten zelfs de eieren of de pinguïn zelf.

7. Weetjes

  • Wist je dat er miljoenen jaren geleden hele andere pinguïns op aarde leefden? 11 tot 15 miljoen jaar geleden leefde er bijvoorbeeld een pinguïn van 1,5 meter hoog en 110 kilo zwaar. Die is nu uitgestorven.
  • Wist je dat de zwaarste watervogel een pinguïn is? Dit is de keizerspinguïn. Hij weegt 15 tot 40 kilo.
  • Wist je dat de keizerspinguïn de enige vogel is die soms zijn hele leven niet aan land komt? Hij leeft zijn hele leven in zee en op ijs.

8. Vragen

1. Noem drie soorten pinguïns.    

Antwoord : http://www.jouwweb.nl/website/luuks-website/page/395047/content                                            

2. Hoe lang kan de keizerpinguïn zijn adem inhouden ?        

Antwoord : http://www.jouwweb.nl/website/luuks-website/page/395060/content

3. Noem 2 vijanden van de pinguïn.    

Antwoord : http://www.jouwweb.nl/website/luuks-website/page/395061/content                                      

4. Hoeveel dagen duurt het voor het ei breekt.  

Antwoord : http://www.jouwweb.nl/website/luuks-website/page/395063/content                  

5. Waarom kunnen pinguïns zeewater drinken ?   

Antwoord : http://www.jouwweb.nl/website/luuks-website/page/395066/content                

9. Slotwoord

Ik hoop dat jullie er veel van geleerd hebben, ik in ieder geval wel.